Uzavřena dubnová část projektu

30. 4. 2025
Základní škola

Hlavní myšlenkou projektu Žijeme a jíme zdravě je zvýšit povědomí o zdravé výživě a pohybu. Ale naším cílem je také učení se spolupracovat při organizaci různých školních aktivit.  Snažíme se předávat si vzájemně kompetence. Ty k učení, komunikační, pracovní a především ty, které vedou k rozvoji osobnosti a sociální, ty k řešení problémů i nové digitální. Spolupracují pedagogové, žáci, ale také nepedagogičtí pracovníci, v tomto případě naše paní kuchařky. Aktivity, které připravujeme společnými silami, tento cíl postupně naplňují.

Hlavní roli v dubnové části projektu měla vejce. Nejen proto, že jsme slavili Velikonoce a malovaná vajíčka jsou jejich symbolem, ale také proto, že vejce jsou nezastupitelnou součástí jídelníčku a základem života mnoha tvorů.

Dubnová část projektu měla heslo „není vejce jako vejce“. Na vajíčka jsme se podívali jako na výtvarné dílo. Při výtvarkách a jarní dílně vznikla malovaná vajíčka jako zápichy do osení, vystřihovali jsme tvary vajec z papíru a zdobili je všemi barvami. Tvořili jsme.

Čtvrtá a pátá třída připravila ve výuce přírodovědy a českého jazyka informace přírodovědné. O doma chované drůbeži, která vejce snáší a o mláďatech, která se z nich líhnou. Žáci informace zpracovali a my máme nové výukové tabulky pro další využití.

Také jsem se seznámili s „Kolumbovým vejcem“. Při čtení příběhu Hany Doskočilové jsme se pobavili i poučili zároveň.

A nakonec přišla na řadu úloha vajec jako potraviny.  O jejich výživových hodnotách i riziku, které hrozí, když se s vajíčky nakládá v kuchyni nedbale a nedodržují se pravidla hygieny, jsme chystali poučit od paní kuchařek.

Všechny třídy pracovali na svých úkolech průběžně ve svých třídách po celý měsíc. Některé počiny byly tajné až do poslední chvíle.

Ale pak to přišlo a my se všichni setkali 16. dubna na velké společné akci v naší jídelně. Tajemství vajec bylo odtajněno!

Veselou písničkou nás přivítali nejmenší žáci pod vedením paní učitelky Miřátské. Pak jsme si vyslechli nejstarší žáky a jejich prezentace na téma drůbež. Pak žáci vytvořili menší skupiny a už se jedna z nich přesunula k malé výstavce vajíček, která prezentaci dokreslovala. Byla tu vejce slepičí, husí, kachní, křepelčí i holubí, dokonce i perličí.

 Další skupinu čekala venkovní výstava o Velikonocích, kterou také nachystali naši nejstarší žáci.

Děvčata ze čtvrté a páté mezi tím obsluhovala ostatní u stolků, kde vzniklo malé bistro a servírovaly se dvě báječné pomazánky. Jaké? Vaječné. A připravily je naše paní kuchařky. Paní vedoucí jídelny paní Kafková a paní kuchařka Vencová byly také hlavními postavami u dalšího stanoviště. Měly připravenou nejenom malou přednášku o benefitech vajec ve výživě, ale taky pokusy s vejci.

A že jsme na výstavě neměli vejce pštrosí? Ne, neměli. Zato jsme ho měli k obědu. Celé obědové menu bylo vytvořeno s důrazem na využití vajec  v kuchyni.  A tak jsme ochutnali také pokrm zvaný pštrosí vejce. Sladkou tečkou byl naporcovaný velikonoční beránek.

Všechny recepty jsme od paní kuchařek získali a děti je nazdobené v podobě kraslice odnesly domů maminkám a babičkám.

O vejcích víme od teď moc, ale hlavně víme, že není vejce jako vejce!